2015 m. lapkričio 5 d., ketvirtadienis

Patarimai renkantis makiažo pagrindą

Nuotrauka iš interneto
  
  Internetas lūžta nuo klausimų ir patarimų, kaip išsirinkti geriausią makiažo pagrindą, bet mes vis dar klaidžiojame rūke atėjusios į parduotuvę, o paskui seka nusivylimas, kad ir vėl išsirinkome netinkamą daiktą. Juk visos pažįstame tą jausmą. Tikiuosi šie patarimai jums padės kažkiek susigaudyti ir užves ant kelio.

1. Žinoti odos tipą

    Pirmiausia reikia žinoti savo odos tipą: sausa, normali, mišri ar riebi. Pasižiūrėkite į savo švariai nuvalytą odą. Riebi oda yra storesnė, jos poros labiau matomos,  kemšasi, greitai pradeda blizgėti, tokią odą dažnai lydi spuogai. Sausa oda yra plonesnė, porų nesimato ir ji neblizga, dažnai jaučiamas tempimo jausmas, šerpetoja. Normali oda turi vidutines ar smulkias poras, kartais gali būti riebi. Mišri oda turi sausos ir riebios arba normalios odos bruožų. Kodėl tai svarbu? Pagal odos tipą renkamės makiažo pagrindo tekstūrą. Net jei spalva tobulai parinkta, netinkama makiažo pagrindo tekstūra gali sugadinti visą vaizdą. 


Nuotrauka paimta iš interneto

  • Riebiai odai makiažo pagrindo sudėtyje negali būti riebalų, nes jie tik dar labiau užkimš poras, skatins spuogų atsiradimą, odos blizgėjimą. Geriausia naudoti vandens pagrindu pagamintą pagrindą. Jis yra lengvesnis, skystesnis. Tinka putos, skystas pagrindas. Taip pat tinka naudoti sauso pavidalo kosmetikos priemones (biri ar kompaktinė pudra). 
  • Normaliai odai tinka visų pavidalų makiažo pagrindai, tereikia žiūrėti, kaip oda reaguoja su konkrečia priemone.
  • Spuoguotai odai patartina naudoti antiseptinį makiažo pagrindą, kurio tekstūra būtų lengva, nekemšanti porų, su priešuždegiminėmis, gydančiomis medžiagomis. Jo sudėtyje neturėtų būti ir medžiagų, galinčių sukelti alergiją.
  • Brandžiai odai galima naudoti putų pavidalo pagrindą. Netiks tiršti kremai, kurie tik dar labiau išryškins raukšles. 
  • Sausai odai skirtas makiažo pagrindas turi būti drėkinantis. Labiausiai tinka toninis drėkiklis, skystas pagrindas ir putos. 

2. Tinkamai nusistatyti odos atspalvį

   Oda būna itin šviesi, šviesi, vidutinio šviesumo ir tamsi. Tai priklauso nuo rasės, genų ar gyvenimo būdo. Apie itin tamsią odą neverta kalbėti, nes lietuvės daugiausia šviesiaodės. Taip pat odoje vyrauja šalti arba šilti pustoniai (angl. undertone), kurie irgi yra itin svarbūs renkantis tinkamą makiažo pagrindo atspalvį. 


Nuotrauka iš interneto

Labai šviesi oda (Fair). Tai blyški oda, perregima, dažnai su strazdanomis. Labai sunkiai įdega arba visai neįdega. Turi rausvų, mėlynų arba žalių pustonių. Tokią odą turi Amanda Seyfried, Anne Hathaway, Julianne Moore. 
Šviesi oda (Light). šiek tiek tamsesnė oda nei prieš tai paminėta. Ši gali lengvai įdegti. Natūraliai atrodo su nedideliu kiekiu bronzanto. Oda turi geltonų, rausvų ar žalių pustonių. Kaip pavyzdys Cate Blanchette.
Vidutinio šviesumo oda (Medium). Natūraliai būna smėlio ar lengvai įdegusios odos atspalvio su geltonais ar auksiniais pustoniais. Pavyzdžiai: Gisele Bundchen. Natalie Portman.
Azijietiško tipo oda (Olive). Dažniausiai pasitaiko tarp Viduržemio jūros, Azijos, Brazilijos gyventojų. Kadangi oda turi žalių pustonių, tai negavusi saulės atrodo blyški ir liguista. Pavyzdžiai: Adriana Lima, Freida Pinto.
Tamsi oda (Tan). Tai tamsi arba įdegusi oda pagal lietuviškus standartus, nes šiauriečių genotipui nebūdinga tamsi oda apskritai. Vyrauja neutralūs ar šilti, geltoni pustoniai. Pavyzdys Kim Kardashian.




Šalti pustoniai: rožiniai, pilki ar mėlyni.
Neutralūs: šiltų ir šaltų visuma.
Šilti: geltoni ar auksiniai, raudoni.

   Kiekvienas kosmetikos gamintojas pateikia savo makiažo pagrindų paletę ir kartais labai sunku išsirinkti iš 20 skirtingų spalvų. Tam yra pagalbinės priemonės. Pateikiu "Lily Lolo" spalvų gidą, kad suprastumėte patį principą. Esmė tokia, įsivertini savo odos šviesumą/tamsumą ir pagal vyraujantį toną pasirenki tinkamiausią spalvą.



    Dabar atsistokite prie veidrodžio ir patyrinėkite savo veidą. Geriausia ignoruoti skruostus ir nosies galiuką, kurie gali būti paraudę nuo šalčio ar susijaudinimo ar kt. Todėl žiūrėkite į kaktą, žandikaulio liniją ar zoną virš lūpų. Dar vienas labai svarbus aspektas, kuris dažnai lieka nepaminėtas. Reikia išanalizuoti ne tik veido bet ir kūno odos atspalvius. Juokingai atrodo, kai merginos veidas skiriasi nuo kaklo ar rankų odos. 
   Sakykim, kad ir aš. Turiu šviesią odą (Light), tačiau mano išvaizdoje vyrauja ir šalti ir šilti tonai. Jei žiūrėčiau tik į veidą, labiau tiktų šaltų tonų pudros, bet tuomet labai išryškėtų skirtumas su kaklo oda, kuri yra šiltų tonų. Todėl visada renkuosi neutralių ar smėlio atspalvių pudras, nes šaltų tonų priemonės man per rausvos ir konstrastuoja su kūno oda, o šiltų - per geltonos. Pagal "Lily Lolo" spalvininką rinkčiausi Blondie ar Barely Buff pudras. Viena jų šiek tiek šviesenė, kita tamsesnė. 




3. Makiažo pagrindo testavimas

   Taigi, ko ieškoti mes jau maždaug žinome, tereikia keliauti į parduotuvę. Kaip jūs testuojate makiažo pagrindą ? Tepate ant rankos? Oj ne ne...  Kadangi rankų oda dažniauiai yra tamsesnė nei veido, ši vieta visiškai netinka testavimui. Tepti reikia ant žandikaulio, išsirenkate kelias spalvas ir žiūrit, kuri tinkamiausia. Nuotraukoje matosi, jog vidurinė spalva yra idealiausia merginai. Viena per šviesi, kita per tamsi. Jei dar vis neapsisprendžiate, pabandykite truputį priemonę išsklaidyti ir tuomet matytis kuri spalva geriausiai susilieja su  veido odos atspalviu. 




  • Makiažo pagrindą reikia bandyti natūraliame apšvietime, ne pritemdytoje patalpoje ir ne apšviestoje, nes nematysite tikrojo rezultato. Deja, visos makiažo parduotuvės yra itin apšviestos, todėl ten išsirinkus atspalvį namuose galite nusivilti, jog visgi nepataikėte su spalva. Tokiu atveju, jei tik yra galimybė, užsitepusi pudrą ant veido, išeikite iš parduotuvės ir susiraskite kuo natūralesnį apšvietimą. Gal ir juokingai skamba, bet geriau jau kelias minutes pabūsite su dryžuotu veidu kol išspręsite amžiaus klausimą "Pirkti ar ne?", negu visą dieną klausysitės tramdomo krizenimo už nugaros.
  • Jei ketinate testuoti makiažo pagrindą parduotuvėje, eikite visiškai nepasidažiusios.
  • Galite paklausti konsultančių patarimo renkantis pudrą, deja, ne visos merginos pakankamai kompetetingos šiuo klausimu.
  • Pabandykite paprašyti pudros mėginukų, gal pasiseks ir galėsite išbandyti makiažo pagrindą namuose. Bet vėl problema, ne visi gamintojai yra paruošę mini pakuotes, o dar blogiau, kad Lietuvoje nelabai nori jų dalinti. Gal dabar situacija pagerėjo, bet prieš keletą metų paprašius pudros mėginuko, greičiausiai susilaukdavote kreivo konsultantės žvilgsnio. Patarimas, pasiimkite su savimi mini indelį, gal jums bus leista įsipilti priemonės.
  • Internetu pirkite tik tada, kai jau tvirtai žinote savo spalvą.  
  • Kodėl mėginukas visgi geriau nei iškart pirkti visą pakuotę? Jums atrodo, jog su spalva liuks, veidas atrodo idealiai, todėl degate susijaudinimu kuo greičiau priemonę įsigyti. Neverta skubėti. Kodėl? Nes pačią pirmą valandą veidukas atrodo dailiausiai, o dienos eigoje rezultatas keičiasi. Gal jūsų oda riebaluojasi ir jau po kelių valandų visas veidas blizga, o gal kaip tik oda išsausėja, gal makiažo pagrindas apskritai antroje dienos pusėje "kažkur dingsta", gal paryškina veido poras, gal po kiek laiko patamsėja ant veido ir t.t. Todėl stebėkite veidą nuolat ir įvertinkite visus niuansus, o tik tada spręskite, pirkti ar ne..
4. Makiažo pagrindas pagal sezoną

  Kadangi gyvename tokioje klimato zonoje, kur vasara ir žiema kardinaliai skiriasi, todėl tenka naudoti skirtingas priemones. Vasaros laikotarpiu reiktų rinktis lengvesnius makiažo pagrindus: skystas pudras, kurių sudėtyje nėra aliejų, BB ar CC kremus, kremus su atspalviu, birias mineralines pudras. Didelis pliusas jei pasirinkta pudra bus su SPF apsauga. Vasarai labiau tinka drėkinančios priemonės, o žiemai - maitinančios. Todėl žiemai labiau tinka tirštesnės konsistencijos pudros. Kadangi vasarą oda įdega, pudros spalva turėtų būti vienu ar dviem tonais tamsesnė nei žiemos metu.

5. Naudojami įrankiai

   Priemonės padengimui galite naudoti kempinėles, makiažo teptukus arba tepti tiesiog pirštais. Idealaus būdo nėra, tiesiog kaip jums paprasčiau. Net ir garsiausi visažistai drąsiai tepa priemones pirštais, nes geriau jaučia veido reljefą ir priemonės tekstūrą. 
   Kitas labai paplitęs būdas yra makiažo kempinėlės (Nr.1), kurios su "Beauty Blender" atsiradimu dabar išgyvena savo Renesansą. Naudojama skysto ar kreminio pavidalo priemonėms. Gaminys įtapšnojamas į odą ir galutinis rezultatas - lygi oda. Dėl smailėjančio galo labai patogu pudra padengti ir sunkiau prieinamas vieteles, ar maskuoti paakius. Deja, jos nėra ilgaamžės, siūloma keisti kas 2-3 mėnesius. Ir žinoma, kuo dažniau plauti, nes pudros likučiuose kaupiasi bakterijos ir galit užkrėsti savo odą. Dar vienas nemalonus niuansas, kempinėlė vis tiek kažkiek sugeria priemonės, daugiau nei naudojant šepetėlius.



    Toliau šepetėliai. Klasikinis šepetėlis (Nr. 2) skystiems makiažo pagrindams primena teptuką. Ir dažoma panašiai kaip su teptuku, tepama vertikaliais judesiais. Aš asmeniškai tokio tipo šepetėlių nemėgstu. Kiti (Nr.3 ir Nr. 4) daug patogesni (bent jau mano akimis). Šereliai tankūs ir nukirsti lygiai (Flat Top) arba apvaliai (Round Top). Šie irgi skirti skystoms priemonėms, tačiau naudojama kita padengimo technika. Priemonė sukamaisiais judesiais įsukama į odą ir išsklaidoma. Didelis šepetėlis (Nr. 5) skirtas sausoms ir birioms priemonėms, Sukamaisiais judesiais pudros milteliais padengiame veidą. Tą patį darbą atlieka ir Kabuki (Nr.6) šepetėlis. Jis dažniausiai mažesnis, kotelis trumpas, bet irgi turi daug ilgų ir tankiai surištų šerelių. O Nr. 7 man naujiena, neteko laikyti rankose ir primena labiau šveitimo šepetį. Lietuvoje gal dar net neprekiaujama. Spėju, jog jie skirti skystoms priemonėms ir dirbama lygiai taip pat kaip ir su Flat Top tipo šepetėliu. 
    Skystoms priemonėms naudojami sintetinių šerelių šepetėliai, o sausoms - natūralių, Nes natūralus plaukas daugiau sugers skystos priemonės. Bet dėl naujų technologijų dabar galite naudoti sintetinius šepetėlius su visomis priemonėmis. 

Kiti patarimai

  • Jei makiažo pagrindo spalva visgi šiek tiek per šviesi, situaciją galima pataisyti su bronzantu. Svarbu tik nepadauginti.
  • Jei vis dėlto niekaip nesugebate rasti atspalvio, kuris derėtų ir prie kaklo odos, pudruokite kartu ir kaklą. 
  • Žiemos metu reiktų pudruoti ir ausis, kitaip juokingai atrodysite su tobulu veidu, bet raudonomis ausytėmis. Jei ausys labai rausta, galima naudoti raudonį mažinantį maskuoklį. Arba įsigykite šiltą kepurę.
  • Stipriai maskuojantys makiažo pagrindai nėra skirti kasdieniam naudojimui, o pasirodymams, ypatingoms progoms ir visur kur reikia atrodyti nepriekaištingai. Kasdien geriau rinktis vidutinio maskavimo priemones, net jei jūsų oda tikrai turi ką slėpti. Stiprus maskavimas tikrai nepagydys jūsų odos, o greičiau kaip tik pablogins situaciją. Geriau investuoti į odą gydančias priemones.
  • Pudros gali būti matinio padengimo, pusiau matinio arba turėti švytėjimo efektą. Nors skaistus ir švytintis veidas atrodo labai žaviai, bet su tokiomis priemonėmis reikia elgtis labai atsargiai jei jūsų oda riebi. Jau po kelių valandų visas veidas blizgės ir bus toli gražu iki idealo. Geriau rinktis pusiau matinio ar matinio padengimo pudras. Bet ir čia slypi grėsmė, matinės pudros ant veido gali atrodyti nenatūraliai ir labiau panašėti į kaukę. 
  • Turinčioms riebią odą patartina naudoti matizuojančias užbaigiamąsias pudras arba naudoti riebalus sugeriančias servetėles. Kitas variantas, prieš makiažo pagrindą naudoti matizuojantį kremą ar makiažo bazę. 
  • Makiažo pagrindus galima maišyti tarpusavyje, taip išgausite tikrai jums tinkamą atspalvį. Arba pataisysite per šviesų ar per tamsų atspalvį.
  • Sausi ar birūs makiažo pagrindai gali paryškinti išsausėjusias ar šerpetojančias odos vieteles, tad nepamirškite odos drėkinti.
   Net visi šie patarimai negarantuoja, kad tinkamai pasirinksite makiažo pagrindą, tačiau užvesti ant kelio tikrai gali. Visos mes turim skirtingą odą, skiriasi ne tik atspalvis, odos tipas, jautrumas ir t.t., bet ir pačios merginos lūkesčiai naudojant priemonę. Todėl klausimas "Ką gali parekomenduoti?" man visada rodos, kad neturi atsakymo. Aš pažįstu tik savo odą, todėl jei tiko man, gali netikti kitai merginai.

   Ir paskutinis patarimas. Bandyti, bandyti ir dar kartą bandyti. Tik taip atrasite kas jums geriausiai tinka.

Jurgita


1 komentaras:

  1. Nu mano labai sviesi ir demeta veido oda, mano kosmetologe is https://www.mesoderma.eu/ bande visokius makiazo pagrindo atspalvius, bet nu niekaip man netinka.

    AtsakytiPanaikinti